IE-recht

Het intellectuele eigendomsrecht (IE-recht) houdt zich vooral bezig met het merkenrecht, handelsnaamrecht, auteursrecht, modellenrecht en octrooirecht. Het IE-recht regelt de rechten van de bedenker of maker van bijvoorbeeld een product, literair werk, muziekstuk, foto, uitvinding of merknaam. Alleen degene die over het intellectuele eigendomsrecht beschikt of daartoe gerechtigd is, mag het product produceren, het muziekstuk vastleggen of het boek publiceren en vermenigvuldigen.
 

 • Gespecialiseerd in IE-recht
 • 7 dagen per week bereikbaar
 • Gratis intakegesprek

088 - 629 00 39

Bel gratis met één van onze juristen

06 - 25 33 65 76

Sla dit nummer op in uw contacten en stel uw vraag

Laat uw gegevens achter

Onze intakebalie beoordeelt uw zaak kosteloos en koppelt u aan de juiste jurist.


  Ik ga akkoord met het privacy statement.

  De rol van Omnius

  Diverse juristen van Omnius Juristen zijn gespecialiseerd in het IE-recht en hebben een uitgebreide en ervaren IE-advies- en procespraktijk. De juristen intellectuele eigendomsrecht bieden juridische bijstand in bijvoorbeeld het registreren van een merk of advies over een mogelijke merkinbreuk. Regelmatig wordt opgetreden voor houders van intellectuele eigendomsrechten, maar ook voor de inbreukmakende partijen.

  Meest voorkomende IE-rechten 

  Auteursrecht

  Het exclusieve recht van een auteur om zijn werken van literatuur, wetenschap of kunst te openbaren of te verveelvoudigen. Onder het auteursrecht vallen onder ander ook het portretrecht en het beeldrecht.

  Handelsnaamrecht

  Heeft u een huurder voor uw winkel- of bedrijfspand? Wilt u een huurovereenkomst op laten stellen door een specialist? Of wilt u een huurovereenkomst op laten stellen dat voldoet aan de wet en uw eigen wensen? De bij Omnius Juristen aangesloten juristen huurrecht hebben jarenlange ervaring met het opstellen van huurovereenkomsten en kunnen uw belangen optimaal behartigen.

  Merkenrecht

  Het exclusieve recht op het voeren van een bepaald merk (zoals een productnaam of logo).

  Merkinbreuk en namaakbestrijding

  De meest succesvolle merken worden nagemaakt. Vaak ondernomen juridische acties daartegen zijn inbeslagname van de inbreukmakende producten en een procedure bij de rechtbank.

  Tekeningen- en modelrecht

  Dit recht gaat over de bescherming van het uiterlijk (vormgeving) van sier- of gebruiksvoorwerpen. Het recht ontstaat in de Benelux na inschrijving van een depot. De rechthebbende kan zich op basis van zijn recht  verzetten tegen gebruik door anderen van voorwerpen met hetzelfde uiterlijk of met een uiterlijk dat geen andere algemene indruk wekt.

  Bedrijfsgeheim en handelsgeheim

  Het recht van bedrijven om vertrouwelijke en vanuit concurrentieoogpunt waardevolle informatie geheim te houden.

  Databankenrecht

  De intellectuele eigendomsbescherming op verzamelingen van (al dan niet auteursrechtelijk beschermde) werken. Het databankenrecht betreft niet de werken die zijn opgenomen in de databank, maar de verzameling zelf.

  Kwekersrecht

  Het kwekersrecht geldt voor teeltmateriaal van ieder ’ras’ dat behoort tot het plantenrijk. Het kwekersrecht wordt verkregen en geeft het exclusieve recht om voor 25 of 30 jaar zaad en vermeerderingsmateriaal te verhandelen.

  Topografierecht (chipsrecht)

  Dit recht is te vinden in de Wet voor de bescherming van oorspronkelijke topografieën van halfgeleiderproduct uit 1987. Het recht biedt bescherming op het ontwerp van chips, microprocessors en andere halfgeleiders.

  Naburige rechten

  De intellectuele eigendomsrechten van artiesten op hun uitvoeringen van (andermans) werk. Naburige rechten duren 50 jaar na uitvoering of uitzending. Regelmatig wordt geprocedeerd over inbreuk op naburige rechten.

  Octrooirecht (ook wel patent genoemd)

  Het recht van de octrooihouder om anderen te verbieden zijn uitvinding commercieel uit te baten, in ruil voor openbaarmaking van die uitvinding. Inbreuk op een geregistreerd octrooi.

  Portretrecht

  Wanneer gebruik wordt gemaakt van een portret kan de geportretteerde zich daar tegen verzetten, indien hij daarvoor een redelijk belang heeft. Dit belang kan een persoonlijke belang zijn of een commercieel belang.

  Omnius Juristen

  Dr Hub van Doorneweg 167
  5026 RC Tilburg
  office@omniusjuristen.nl
  KvK 73373036

  Omnius

  Papendorpseweg 95
  3528 BJ Utrecht

  7 dagen per week bereikbaar:

  Ma – Vr:  08:00 – 20:00 uur
  Za & Zo: 12:00 – 16:00 uur

  Inbreuk IE-recht

  Kosteloos advies

  Een inbreuk op uw intellectuele eigendomsrechten (IE-rechten) heeft grote consequenties. Wanneer uw product, dienst of ander auteursrechtelijk beschermd werk wordt gekopieerd lijdt u mogelijk veel schade. Niet alleen door gemiste inkomsten en waardevermindering. U heeft vooraf ook geïnvesteerd in research & development en marketing van het product, dienst, uitvinding of merk. Een ander heeft niet het recht om dit zonder toestemming te kopiëren.

  Wat u kunt verwachten
  • Eén uur kosteloos en vrijblijvend adviesgesprek met gespecialiseerde IE-recht jurist
  • Bestudering en beoordeling van uw kwestie aan de hand van de feiten en omstandigheden
  • Haalbaarheidsadvies voor uw situatie
  • Inschatting van het te verwachten resultaat

  Vaste en heldere tarieven

  Bij Omnius Juristen weet u altijd waar u aan toe bent. Als eerste juridische dienstverlener in Nederland biedt Omnius juridische diensten van juristen voor vaste tarieven. Bij meer complexe zaken werken specialisten van Omnius Juristen met een vast en helder uurtarief. U heeft achteraf dus geen ongewenste verrassingen.

  }

  Kosteloze telefonische intake

  Bij de intake wordt gezocht naar de best passende juridische oplossing voor uw situatie.

  Juridische kansen en risico's

  Wij schatten vooraf de juridische risico’s en kansen in. U weet vooraf waar u aan begint.

  i

  Onderhandelen, contract opstellen, bezwaar opstellen

  We komen op voor jouw belangen en gaan voor een maximaal juridisch resultaat.

  Procederen of in beroep

  Alleen als het echt nodig is

  Hoe kunnen wij u helpen?

  088 - 629 00 39

  Bel gratis met een jurist van de Omnius Intakebalie voor een eerstelijns advies en een inschatting van de slagingskans en eventuele kosten.

  06 - 25 33 65 76

  Voeg dit nummer toe aan uw contacten, open Whatsapp op uw telefoon en stel uw vraag. Voeg gemakkelijk eventuele foto’s en documenten toe.

  7 dagen per week bereikbaar

  Ma – Vr:  08:00 – 20:00 uur
  Za & Zo:   12:00 – 16:00 uur

  Wij helpen u altijd, verzekerd of onverzekerd

  Op 14 mei 2020 heeft het Europese Hof van Justitie bepaald dat 'de vrije advocaat keuze rechtsbijstandverzekering' ook voor bemiddeling en buitengerechtelijke onderhandelingen geldt. De vrije advocaat keuze betekent dat u een jurist of advocaat naar keuze mag inschakelen als u een rechtsbijstandverzekering heeft. Voorheen gold deze vrije keuze alleen voor gerechtelijke of administratieve procedures, maar nu is bepaald dat ook in de onderhandel fase al aanspraak op de vrije advocaat keuze kan worden gemaakt. De keuze is aan u.

  Wij gaan graag het gesprek met uw verzekeraar aan over uw dekking en het inschakelen van een rechtshulpverlener naar keuze.

  Wij werken inmiddels al jaren samen met een flink aantal rechtsbijstandverzekeraars maar helpen uiteraard ook als je verzekering geen dekking biedt of als je helemaal niet verzekerd bent.

  Omnius Juristen

  Dr Hub van Doorneweg 167
  5026 RC Tilburg
  office@omniusjuristen.nl
  KvK 73373036

  Omnius

  Papendorpseweg 95
  3528 BJ Utrecht

   

  Omnius Juristen

  Dr Hub van Doorneweg 167
  5026 RC Tilburg
  office@omniusjuristen.nl
  KvK 73373036

  Omnius

  Papendorpseweg 95
  3528 BJ Utrecht

  088 - 629 00 39

  Bel gratis met een jurist van de Omnius Intakebalie voor een eerstelijns advies en een inschatting van de slagingskans en eventuele kosten.

  06 - 25 33 65 76

  Voeg dit nummer toe aan uw contacten, open Whatsapp op uw telefoon en stel uw vraag. Voeg gemakkelijk eventuele foto's en documenten toe.

  7 dagen per week bereikbaar

  Ma - Vr:  08:00 – 20:00 uur
  Za & Zo:  12:00 – 16:00 uur

  Laat je gegevens achter

  Eén van onze juristen neemt contact met u op.


   Ik ga akkoord met het privacy statement.

   • vaste en heldere tarieven
   • 7 dagen per week bereikbaar
   • Als beste beoordeeld (gemiddeld een 8)