Ambtenarenrecht

Hoewel het ambtenarenrecht steeds meer naar het arbeidsrecht neigt, zijn er belangrijke verschillen. Een essentieel verschil is dat het ambtenarenrecht door het bestuursrecht wordt bepaald. Daarnaast kunnen in het ambtenarenrecht disciplinaire straffen worden opgelegd.

Wij bieden u altijd een gratis telefonisch intakegesprek. Hierin legt u uw situatie uit en wij kunnen u al voorzien van het eerste advies. Zo weet u snel waar u aan toe bent.

 

 •  Gespecialiseerd in Ambtenarenrecht
 •  7 dagen per week bereikbaar
 •  Gratis intakegesprek
 •  Wij werken landelijk

088 - 629 00 39

Bel gratis met één van onze juristen.

06 - 59 98 94 96

Sla dit nummer op in uw contacten en stel uw vraag

Ambtenarenrecht juristen

Alle besluiten over uw rechtspositie (zoals aanstelling, ontslag, het opleggen van disciplinaire straffen, besluiten over het functioneren, besluiten in het kader van een reorganisatie) zijn in het ambtenarenrecht eenzijdige rechtshandelingen.

Deze – door de overheidswerkgever genomen – besluiten moeten voldoen aan de vereisten van de Algemene wet bestuursrecht en kunnen worden aangevochten bij de bestuursrechter, nadat eerst bezwaar bij de eigen werkgever is aangetekend. In spoedeisende gevallen is het mogelijk een zogenaamde voorlopige voorziening (kort geding) aan de bestuursrechter te vragen.

Ambtenarenrecht

Disciplinaire straffen en (straf)ontslag

Ter sanctionering van plichtsverzuim heeft de wetgever disciplinaire straffen in het leven geroepen. Het bevoegd gezag (de werkgever van de ambtenaar) heeft de mogelijkheid straffen op te leggen bij verwijtbaar gedrag. In sommige gevallen is zelfs disciplinair ontslag mogelijk.

Ziekte en arbeidsongeschiktheid

Net als ‘gewone’ werknemers kunnen ambtenaren zich ziek melden en hebben zij recht op doorbetaling van het loon. U dient zich ziek te melden bij uw werkgever. Een ambtenaar moet zich daarnaast actief inzetten ter re-integratie.

Reorganisatie (ontslag)

Ook bij de overheid komt het geregeld voor dat er gereorganiseerd moet worden. In tegenstelling tot de private sector krijgt een ambtenaar in beginsel geen ontslag, maar wordt hij of zij herplaatsingskandidaat. Een werkgever zal het ontslag moeten voorkomen door de ambtenaar te herplaatsen bij een ander onderdeel van de overheid.

Ambtenarenrecht advocaat vs ambtenarenrecht jurist

Wij zijn juristen gespecialiseerd in het ambtenarenrecht. In de meeste situaties kunt u net zo goed bij een ambtenarenrecht advocaat als een ambtenarenrecht jurist terecht. Het voordeel van een ambtenarenrecht jurist is dat het vaak een stuk voordeliger is en dat uw zaak net zo goed en snel behartigd wordt. Ervaring is hierin key. Heeft u recht op een toevoeging? Dan brengen wij u in contact met onze partner. Zij zijn advocaten gespecialiseerd in ambtenarenrecht. Weet u nog niet of u een advocaat of jurist nodig heeft? Geen zorgen u kunt altijd bij ons terecht voor een gratis intake gesprek.

Gratis intakegesprek

Onze intakebalie beoordeelt uw zaak kosteloos. Zo weet u snel waar u aan toe bent en hoe wij u kunnen helpen.


  Ik ga akkoord met het privacy statement.

  7 dagen per week bereikbaar

  Ma - Vr:  08:00 - 20:00 uur
  Za & Zo: 12:00 - 16:00 uur

  Omnius Juristen BV

  Wij werken door heel Nederland.

  088 - 629 00 39
  office@omniusjuristen.nl

  Dr Hub van Doorneweg 167
  5026 RC Tilburg

  KvK 73373036

   

   

  Vaste en heldere tarieven

  Bij Omnius Juristen weet u altijd waar u aan toe bent. Als eerste juridische dienstverlener in Nederland biedt Omnius juridische diensten van juristen voor vaste tarieven. Bij meer complexe zaken werken specialisten van Omnius Juristen met een vast en helder uurtarief. U heeft achteraf dus geen ongewenste verrassingen.

  }

  Kosteloze telefonische intake

  Bij de intake wordt gezocht naar de best passende juridische oplossing voor uw situatie.

  Juridische kansen en risico's

  Wij schatten vooraf de juridische risico’s en kansen in. U weet vooraf waar u aan begint.

  i

  Onderhandelen, contract opstellen, bezwaar opstellen

  We komen op voor jouw belangen en gaan voor een maximaal juridisch resultaat.

  Procederen of in beroep

  Alleen als het echt nodig is

  Hoe kunnen wij u helpen?

  088 - 629 00 39

  Bel gratis met een jurist van de Omnius Intakebalie voor een eerstelijns advies en een inschatting van de slagingskans en eventuele kosten.

  7 dagen per week bereikbaar

  Ma - vr:  08:00 – 20:00 uur
  Za - zo:   12:00 – 16:00 uur

  Wij helpen u altijd, verzekerd of onverzekerd

  Op 14 mei 2020 heeft het Europese Hof van Justitie bepaald dat 'de vrije advocaat keuze rechtsbijstandverzekering' ook voor bemiddeling en buitengerechtelijke onderhandelingen geldt. De vrije keuze van rechtshulpverlener betekent dat u een jurist of advocaat naar keuze mag inschakelen als u een rechtsbijstandverzekering heeft. Voorheen gold deze vrije keuze alleen voor gerechtelijke of administratieve procedures, maar nu is bepaald dat ook in de onderhandelfase al aanspraak op de vrije advocaat keuze kan worden gemaakt. De keuze is aan u.

  Wij gaan graag het gesprek met uw verzekeraar aan over uw dekking en het inschakelen van een rechtshulpverlener naar keuze.

  Wij werken inmiddels al jaren samen met een flink aantal rechtsbijstandverzekeraars maar helpen uiteraard ook als je verzekering geen dekking biedt of als je helemaal niet verzekerd bent.

  088 - 629 00 39

  Bel gratis met een jurist van de Omnius Intakebalie voor een eerstelijns advies en een inschatting van de slagingskans en eventuele kosten.

  7 dagen per week bereikbaar

  Ma - Vr:  08:00 – 20:00 uur
  Za & Zo:  12:00 – 16:00 uur

  Omnius Juristen BV

  Wij werken door heel Nederland.

  088 - 629 00 39
  office@omniusjuristen.nl

  Dr Hub van Doorneweg 167
  5026 RC Tilburg

  KvK 73373036

  Gratis intakegesprek

  Eén van onze juristen neemt binnen één werkdag contact met u op voor een gratis telefonisch intakegesprek.


   Ik ga akkoord met het privacy statement.

   • vaste en heldere tarieven
   • 7 dagen per week bereikbaar
   • Als beste beoordeeld (gemiddeld een 8)
   • Wij werken landelijk