Wat valt onder een ‘verborgen gebrek’?

Een verborgen gebrek kan zijn een:

  • Ernstig gebrek
  • Minder ernstig gebrek

Ernstig gebrek
Bij het ernstige gebrek is de woning (deels) onbewoonbaar. U kunt door dit gebrek de woning niet bewonen. In beginsel is de vorige eigenaar aansprakelijk voor het gebrek en de schade die u daardoor lijdt. Het gebrek moet wel reeds hebben bestaan ten tijde van de levering of overdracht en het gebrek u niet bekend was.

Minder ernstig gebrek
De minder ernstige gebreken kunnen voor een bewijsprobleem zorgen. U moet namelijk aantonen dat het gebrek bestond vóór de overdracht. Tevens moet u kunnen bewijzen dat de verkoper wist van het gebrek, maar hier geen melding van heeft gemaakt. Daarnaast moet u voldoen aan een onderzoeksplicht; u moet er alles aan hebben gedaan om achter de staat van de woning te komen.

Wat géén verborgen gebrek is, zijn de gebreken aan de woning die door de loop van de jaren zijn ontstaan. Daarmee wordt bedoeld de schade die optreedt door verloop van tijd. Hierbij kan worden gedacht aan lichte scheuren in de muren (door de werking van het huis) of afbladderende verf op de kozijnen. Als verkoper kunt u deze kleine vormen van gebreken uitsluiten via een ouderdomsclausule.

Stel uw vraag

Neem direct contact op met de Omnius intakebalie via 088 - 629 00 39 (3 cpm)
of stel uw vraag via de website.

« Terug | In categorie: Bouwrecht (particulier)