Ik wil mijn pand terug. Welke rechten heeft de huurder?

Als verhuurder kunt u niet zomaar uw pand opeisen. De huurder komt namelijk huurbescherming toe. Hoe ver die bescherming reikt, hangt af van de overeengekomen huur en op welke grond de huur beëindigd  zal worden.

In de zakelijke huurmarkt kent men twee soorten huur:

  • Huur van middenstandsbedrijfsruimte (denk aan: horecabedrijven, ambachtsbedrijven, winkels en shop-in-shops)
  • Huur van overige ruimten (kantoorruimte en opslagruimte)

Bij de huur van middenstandsbedrijfsruimte heeft de huurder vergaande huurbescherming. U als verhuurder moet altijd een goede reden hebben voor de opzegging, waarbij zware maatstaven gelden. Een huurspecialist kan u precies vertellen aan welke eisen uw opzegging moet voldoen.

De huurder van overige ruimte wordt minder beschermd. Als verhuurder moet u de huurovereenkomst opzeggen en aangeven dat u overgaat tot ontruiming. De huurder moet zelf de ontruiming aanvechten wil er bescherming zijn. Zonder aanvechting eindigt de huur.

Zoals u ziet is het lastig te beoordelen welke rechten de huurder heeft. Laat uw zaak daarom altijd beoordelen door een specialist alvorens u overgaat tot opzegging van de huur. U krijgt uw pand alleen terug als u zich houdt aan de wet. Een jurist kan u bijstaan bij het opeisen van uw pand.

Stel uw vraag

Neem direct contact op met de Omnius intakebalie via 088 - 629 00 39 (3 cpm)
of stel uw vraag via de website.

« Terug | In categorie: Huurrecht