Ik heb schade veroorzaakt, maar voel mij niet aansprakelijk. Ben ik schadeplichtig?

Wat u voelt is voor het recht en de feiten niet relevant. Wetgeving, lagere regelgeving en jurisprudentie bepaalt of iemand aansprakelijk is voor schade die een ander heeft geleden.

In het Nederlandse recht staat een beginsel centraal dat bepaalt dat iedereen zijn eigen schade draagt. Alleen als een ander aansprakelijk is moet de veroorzaker van die schade de schade vergoeden. Voorts hangt het af van het soort gedraging of u aansprakelijk bent voor schade. Vooral binnen het verkeersrecht gelden soms verrassende regels als het gaat om aansprakelijkheid.

Een Omnius aansprakelijkheidsspecialist uit het Omnius Juristennetwerk kan uw zaak beoordelen en u vertellen of u aansprakelijk bent voor schade die u zou hebben veroorzaakt bij een ander. Als blijkt dat u aansprakelijk bent voor uw gedraging en de schade is de volgende vraag of u schadeplichtig bent en voor welk bedrag. Soms heeft de schadelijdende partij namelijk eigen schuld.

Raadpleeg altijd een jurist als u aangesproken wordt vanwege het veroorzaken van schade. Voorkomen kan worden dat u teveel schadevergoeding moet betalen, of dat u voor de rechter moet komen.

Stel uw vraag

Neem direct contact op met de Omnius intakebalie via 088 - 629 00 39 (3 cpm)
of stel uw vraag via de website.

« Terug | In categorie: Aansprakelijkheidsrecht